tunguzka credo

"Hagyj fel ezzel a bohóckodással és keress egy rendes állást. Pesten egy áruhordó többet kap, mint te a tanári fizetésedért."
| Bármi kérdés: 0630 754-14-04 |

Linkblog

Az új időszámítás

2008.08.11. 12:23 Hayo

Kedves érdeklödö!
Idén ösztöl egy meröben új kezdeményezés születik a Politechnikumban, mintegy ötvözve a hagyományos színjátszó köröket és a videószakkört. Mondhatni egy filmsorozat (szak)kör. Gondolom valami fogalmad lehet a dologról, így eshetett meg, hogy idetaláltál. Itt találkozhatsz a legfontosabb információkkal, hiszen ha nem régi tunguzkás vagy, akkor körlevelet sem kaptál, azonban abban sem akartam túl bö lére venni a dolgokat.


Elözmények
A kismackó projekt 2007. nyarán indult azzal a céllal, hogy egy 10 részes sorozatot forgasson le polis szereplökkel, polis eszközökkel, polis közönségnek. Az anyagi problémákon kívül egyéb bizonytalansági tényezök is folyamatos halasztásra ítélték a projektet, ami nem sokat segített abban, hogy lelket tartsunk azokban az emberekben, akiket felkértünk a sorozat bizonyos szerepeire, söt, elég hamar szembesültünk azzal, hogy a leggyengébb láncszemet ök alkotják, hiszen sokaknak nemhogy lelkesedése nem volt, de még a szerepvállalástól is húzódoztak. A kismackó projekt keretein belül azonban megszületett alkotói oldalról a tunguzka címü sorozat tíz részének erös váza, valamint az elsö öt rész teljes szövegkönyve is. Ezeknek a felhasználása tervben van a továbbiakban, azonban megvalósításukhoz mind magunkat, mind a szükséges szereplöket meg kell gyöznünk, hogy valami müködöképes dologba vágunk bele. Ezért fontos, hogy úgymond egy önkéntes szereplöbazissal fogjunk neki a dolognak.


A rövidtávú terv
A tunguzka credo projekt keretein belül egy önszervezödött filmszínjatszó kört hozunk létre a Politechnikumban, elsö színi és sorozatévadként 2008. öszétöl 2009. nyaráig. Ezalatt születne meg lényegében minden jelentkezö szereplésével és segítségével a tunguzka sorozat elsö öt része. Ehhez várjuk minden polis és expolis jelentkezését, aki részt szeretne venni akár játszóként, akár stábtagként. Akiket felkértünk korábban, ök valószínü az eredetileg nekik szánt szerepben, akik pedig újként jelentkeznek, semmiféle hátránnyal nem számolván új, vagy egy létezö, korábban másnak szánt szerepben. A jelentkezések alapján szeptember elsö két-három hetében készül el mind az öt rész vázlata, valamint az elsö rész szövege. Ezért fontos, hogy ha lehet még augusztusban, de maximum szeptember 5.ig jelentkezzen mindenki, aki szeretne benne részt venni. Késöbbi jelentkezés is elfogadható, de akkor a szerep is behatároltabb lehet.


A hosszútávú terv
Az idei tevékenységnek három kimenetele lehet. A nagyon pesszimista kép alapján össze sem áll egy megbízható team, így lényegében vagy el sem tudjuk kezdeni a munkát, vagy az elsö hetekben becsödölünk. A második, szintén pesszimista kép, miszerint mindenki jön az elején, de aztán megkopik a dolog és lényegében állandóan forgatásképtelenek vagyunk, így azoknak is elmegy a kedve a dologtól, akik még rendesen jöttek eleinte. Látható, hogy ezek a felelösségteljes vállalással elkerülhetöek. Az optimista kép pedig az, hogy a tavaszi vetítési napokon együtt ünnepeljük az elkészült részek sikerét és jövöre belefogunk a folytatásba legalább ennyien. Így lesz? Higgyünk benne együtt.


Színkódok
A felvételek úgy fognak müködni, mint egy próbarend. Egy táblázatban fog szerepelni, hogy mely napokon kire van szükség a felvételhez. Ezeket minimum két héttel elöbb frissítjük majd az interneten. A forgatásra természetesen kötelezö járni, ebböl a szempontból sokkal nehezebb a dolgunk, mint egy színjátszókörnek, hiszen itt nincs beolvasás a próbán. Itt minden alkalom egy elöadás, ami rögzítésre kerül. Persze vannak kikerülhetlen dolgok, de néha nem fér bele akár egy különleges eset miatti hiányzás sem. Ha úgy érzed, hogy neked rendszeresen halaszhatatlan dolgod van, vagy csak egyszerüen kitagadnak, ha ellógsz a családi ünnepekröl, akkor ezzel számolnunk kell. Emiatt kerül bevezetésre egy színkód rendszer. Az említett táblázatban 4 különbözö színnel szerepelhet a neved. Zöld, sárga, narancs és piros színeket használunk annak jelzésére, hogy mennyire vagy nélkülözhetetlen a jelenetben. Ha ott a neved, akkor alapvetöen jönnöd kell, így nem arra van, hogy mennyire van szükség rád, hanem mennyire tolerálható a hiányod. Ha zölddel szerepelsz, akkor egész egyszerüen csak szegényebb lesz a jelenet a karaktered nélkül. Ha sárga, akkor ha hiányod esetén csak szövegmódosítással tudjuk leforgatni a tervezett jelenete(ke)t. Ez föképp olyankor lehet, ha mondjuk egy 3-4 fös asztaltársaság tagjaként beszélgetsz, és a rádbízott szövegeket más szereplök szájába kell adnunk. Narancs színü hiányzók esetén nem csak szövegbeli, hanem történetbeli változásra is szükség van, míg pirosnál lényegében rád épül a jelenet, így nélküled feleslegesen vagyunk ott. Ilyen elég, ha egyszer elöfordul mindenkivel, akkor sem fogunk egy árva résszel sem végezni nyárig. Abba is jobb, ha belegondolsz, hogy az említett háromfös asztaltársaságnál ha ketten is azt gondolják, hogy semmi szükség arra, hogy eljöjjenek, akkor rögvest egy embernek kell magával beszélgetnie. A jelentkezési lapon megjelölhetö, hogy milyen szín a maximum, ahogy látni szeretnéd a neved. Ha a narancs, vagy a piros túl nagy felelösseg, vagy csak tudod, hogy neked közbe szoktak jönni dolgok, akkor maximum sárgát jelölj be, ettöl még nem csak háttérszín leszel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tunguzka.blog.hu/api/trackback/id/tr62610524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása